Eramold IML Plastik Enjeksiyon Kalıp Üretimi

Metal Enjeksiyon Kalıplama (MIM) Nasıl Çalışır ?

Metal enjeksiyon kalıplama (MIM), son senelerde yaygın üretim şekli olmaya başlamıştır , otomotiv , tıp , elektronik ve  tüketim sektörlerinin ürünlerinin çoğunun üretimi bu kalıplama yöntemi ile yapılmaktadır. Değişik şekillerde metal parçalar üretmek istediğinizde, kalıp döküm veya toz metalurjisi (1 mm'nin altındaki boyuta sahip katı partiküllerin oluşturduğu yığına denir.) gibi çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. 
Metal enjeksiyon kalıplama teknolojisi (MIM) ise  metal parçalar üretiminde farklı ve yeni bir üretim şeklidir. Yapılacak ürünün, metal tozunu, birleştiri malzemeler ile karışımını yapar, kullanılan malzemeleri istenilen şekile girmesini sağlar, ardından birleştirici malzemeleri çıkarır ve son parçaya sinterleme(sinterleme, sıvılaşma noktasına gelmeden eritilen ısı veya basınçla katı bir malzeme oluşturma ve sıkıştırma işlemidir.) işlemini uygular. 
Metal enjeksiyon kalıplama teknolojisi, çelik, paslanmaz çelik, bakır, titanyum ve yüksek sıcaklık alaşımları dahil olmak üzere bir çok çeşit metal malzemeleri ile karmaşık şekilli metal parçalar üretebilir. 

Metal enjeksiyon kalıplamada kullanılan metal tozu, tipik olarak gözenek büyüklüğü 20 Um çapında parçacık boyutlara sahiptir ve geleneksel olarak yapılan kalıplama yönteminde kullanılan tozdan daha küçüktür. Toz karışımı çok daha yüksek oranlara sahip birleştirici ve akış maddesi içermektedir. Bu yöntemde birleştiriciler genellikle çeşitli termoplastikleri içerir. Hazırlanmış bileşik malzeme, geleneksel plastik enjeksiyon kalıplama makineleri ile ,  bir veya sekiz oyuğa sahip metal kalıplara enjekte edilmektedir. Kalıplanmış bileşen malzemeye yeşil kısım denilmektedir. Birleştirici malzemeler ilk önce ısıtma, solvent ekstraksiyonu ya da her iki yönteminde bir  arada olduğu birleşim ile uzaklaştırılır ve birleştiricilerin yaklaşık yüzde 80 oranın çıkarılması işlemi uygulanır. Çözülme sürecindeki süre ise doğrudan duvar kalınlığı ile alakalıdır. Ayrıştırma işleminden sonra, parçalar gözenekli ve kırılgan olup kalıp , boyut kalıplama sırasındaki ile aynı kalır ve bu parçaya kahverengi parça denir. Daha sonra kahverengi parçalar bir sonraki süreçte geleneksel toz metarulujisinde uygulanan yöntemde yapıldığı  gibi sinterlenir. Bu işlem ise kullanılan malzemeye bağlı olarak çok yüksek sıcaklıkta vakumlu veya atıl atmosferli bir fırında ısı uygulaması gerçekleşmesi demektir. Bununla birlikte, sinterleme yöntemi ise genellikle malzemenin erime noktasının oldukça altında gerçekleşmektedir. 
Tüm işlemler ve ürünün teslim etme süresi dahil metal enjeksiyon kalıplama işlemi, yaklaşık 24 ila 36 saat sürmektedir.

Bu sitede kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin verimli çalışmasını sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için Çerez Politikamızı okuyun.

Tamam